Украйна обвини сепаратистите в укриване на улики от катастрофата

Проруските сепаратисти са откарали 38 тела на жертви в моргата в Донецк

Украйна обвини сепаратистите в укриване на улики от катастрофата
260 ~ 1 мин. четене

Правителството на Украйна обвини проруските сепаратисти в Източна Украйна в укриване на улики с подкрепата на Русия, след като сепаратистите откараха в моргата в Донецк 38 тела на загинали от мястото на катастрофата на малайзийският самолет.

„Целостта на мястото на катастрофата е нарушена, има индикации, че важни улики не са запазени на място. Нежелана намеса на мястото, където машината се разби, може да подведе разследването“, заяви малайзийският министър на транспорта Лиоу Тионг Лай, който се очаква да пристигне днес в Украйна.

„Трябва да имаме пълен достъп до мястото и да се уверим, че уликите не са променяни“, добави той. По думите му най-важното в момента е да се установи кой е свалил малайзийският самолет, предаде AFP.

Украинското правителство обвини руските бунтовници в свалянето на малайзийският самолет. Мястото, където машината пада, се намира в сепаратистка зона, близо до град Шахтьорск. Бунтовниците са обвинени, че не дават възможност на украинските компетентни органи да започнат разследването и не позволяват на чуждите експерти и представители да стигнат до мястото на катастрофата.

Бунтовниците и международните наблюдатели все още не са се споразумели за зона за сигурност на мястото на катастрофата. Осигуряването на мястото е ключово за запазване на веществените доказателства, които трябва да се съберат, за да се установи какво и кой е причинил падането на самолета.Подкрепи Economic.bg