„Умно“ пиано композира само мелодии

Музиката варира в зависимост от плътността, скоростта и формата на купестата облачност в региона

„Умно“ пиано композира само мелодии
424 ~ 1 мин. четене

Американският творец Дейвид Боуен създаде "умно" пиано, което композира мелодии само в зависимост от преминаващите облаци над него, пише изданието The Daily Mail. Музиката варира в зависимост от плътността, скоростта и формата на купестата облачност в региона. Информацията се вкарва в компютър и след анализ се подава на робот, който натиска клавишите на рояла.

Редица композитори като Дебюси и Лист са били вдъхновявани от облаците, когато са писали своята музика. Тези атмосферни образувания сега сами създават своите сонати.

Инсталацията носи името "Облачно пиано" и използва камера, за да заснема в детайли небето. В случай, че над инструмента минават тъмни и плътни облаци, роботът натиска клавишите по-силно. Интензивността, с която се свири на рояла, зависи от интензивността на облачната покривка в непосредствена близост.

Когато облаците са ефирни и музиката следва това настроение. Изображенията се разделят на 88 сегмента, преди да бъдат подадени на компютъра за анализ чрез специалната му програма Max/MSP.

Коментари: 0