Унищожават ВЕИ производителите за сметка на „Белене“, смятат от сектора

Българската фотоволтаична асоциация очаква бърза реакция от премиера Пламен Орешарски и парламентарно представените партии

132 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Законът е една манипулация. Приет е на тъмно в Комисията по бюджет и финанси, в края на работния ден. Освен че това е незаконно и противоречи на правилника на Народното събрание, не е огласено, не е дискутирано и не е ясно кой е взел това решение. Това е становището на Българската фотоволтаична асоциация (БФА), която организира специална пресконференция днес на тема "Национализация на част от ВЕИ сектора в България".

Пресконференцията беше по повод снощното решение на бюджетната комисия да въведе нова такса от 20% върху приходите от производство на електроенергия от вятърни и слънчеви централи. Предложението дойде от "Атака" и лидерът й Волен Сидеров, и беше записано в Бюджет 2014 на второ четене в комисията. Сега предстои депутатите да приемат Закона за бюджета на второ четене в парламента, и ако го направят, таксата ще влезе в сила от 1 януари 2014 г.

Според внесената поправка производителите на ток от вятър и слънце ще плащат на всеки три месеца такса в размер на 20% от приходите си. Тя ще се удържа от НЕК или електроразпределителните дружества.

"Лъжа е, че предложението на "Атака" е съгласувано с Брюксел". Лъжа е, че така ще се санира енергийния сектор. Лъжа е, че това ще реши въпроса с инвестиционния климат", смята зам.-председателят на БФА Владимир Аличков. "Така записаните пари, които се предвижда да бъдат взети от нас, няма да отидат в енергетиката. Те ще бъдат разпределени по друг непрозрачен начин", добавя той.

Според него проблемът в енергетиката няма как да се реши с пропагандирането на други производства. "Единственият начин е дискусията и съгласуването с участниците в сектора", смята Аличков. Той смята, че България сама не може да реформира сектор "Енергетика". Имаме необходимост да бъдем подпомогнати от международните институции и експерти, трябва да получим и необходимата политическа помощ за това", категоричен е Аличков.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова пък очаква бърза реакция от премиера Пламен Орешарски и парламентарно представените партии. "Очакваме те да изразят официалната си позиция. Недопустимо е, в условия на пазарна икономика, решенията да се формулират незнайно къде, да се внасят на тъмно в комисии, да не са на страницата на НС и да се решават в рамките на 5 минути", категорична е Русенова.

"Искаме да знаем кой и как провокира това решение и да има ясна позиция на партиите. Не може да се застава зад предложения на "Атака", които нарушават българското и европейското законодателство", смята тя. "Държим да имаме ясен отговор, без прикриване зад гърба на "Атака". Всяка партия трябва да заяви, дали искат национализация на частния капитал на инвеститорите във ВЕИ централи", каза още Русенова.

Спроед нея, ако се гласува подобен закон, се гласува за национализацията на частния капитал. "Ако се гласува "За", се гласува за закриване на работещи енергийни мощности, за подкрепа на нуждата от някакви други енергийни мощности, за които гражданите още не знаят колко струват, как ще се изпълняват и процедурите, по които са взети политически решения", смята председателят на БФА.

"Всяка ръка в подкрепа на убиването на инвеститорите в слънце и вятър, ще бъде ръка, която ще постави под въпрос поетите ангажименти на България към ЕС", категорична е тя. Според нея няма как да се реши проблемът с дефицитите в енергетиката, като се убива една част от сектора за сметка на друга.

"Нашият сектор е поставен на колене. Подложен е на репресивни и незаконни решения от страна на държавата. При евентуално гласуване на текстовете във вида, в който вчера са гласувани в комисията, това означава убиване на производителите в слънце и вятър", каза още Русенова. Според нея текстовете са дискриминационни, тъй като са насочени само към производителите на енергия от слънце и вятър. "Други производители също работят с преференциални цени. Кой е решил и какви изчисления са направени, каква е икономическата логика, какво се цели да се постигне, направена ли е оценка на въздействието на този закон или целта е да построим "Белене" и VII блок в "Козлодуй", а да унищожим вече изградени мощности", пита риторично Русенова.

Според Владимир Аличков зад предложението на "Атака" стоят тези сили, които не искат да се случи Третият либерализационен пакет, искат да работят в условия на нелиберализиран пазар, командно управляван пазар и манталитет на управление от 40-те години на миналия век.Подкрепи Economic.bg