Започват масови проверки на молове и търговски центрове

Инициативата е на премиера Пламен Орешарски във връзка с катастрофата в Латвия, отнела живота на десетки хора

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

По инициатива на премиера Пламен Орешарски и във връзка с катастрофата в Латвия, отнела живота на десетки хора, министърът на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов разпореди на директора на Дирекцията за национален строителен контрол да извърши обследване на всички големи търговски центрове в страната - молове, шопинг центрове и търговски обекти, в които се събират повече хора, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Обследването ще обхване проектите, по които те са построени, документацията за въвеждането им в експлоатация и моментното състояние на сградите", каза министър Данов пред журналисти. По думите му проверката може да установи също видими изменения на конструкцията и признаци за умора на материалите - елементи, които заплашват сигурността на хората. "Използваме случая освен конструкциите, да обследваме и другите елементи на обща безопасност на сградите, свързани най-вече с евакуационни пътища и противопожарна защита", посочи министърът на инвестиционното проектиране.

"Целта на проверката, която трябва да приключи за една седмица, е в навечерието на празниците да бъде сведен до минимум рискът от инцидент, подобен на този в латвийската столица, заяви проф. Иван Данов".

Подкрепи Economic.bg