Управляващите водят на изборите в ЮАР

Африканският национален конгрес на президента Джейкъб Зума е фаворит според първите резултати

Наследилите Мандела

Африканският национален конгрес (АНК) печели провелите се вчера парламентарни избори в Южноафриканската република (ЮАР), според предварително преброяване, информират днес телевизиите BBC и Euronews. 

След обработването на 25% от бюлетини партията набира 57% при погнозна победа от 60%. На второ място е опозиционният Демократичен алианс с 29,2% гласове. Очаква се резултатите да бъдат официално обявени не по-рано от идния петък.  

Както съобщи Euronews, президентът на страната Джейкъб Зума е в добро настроение, тъй като социологическите проучвания предсказват победа за АНК над 60% от гласовете. BBC пък акцентира на факта, че това е леко по-малко от предишния вот в страната: "Своя „принос” към това дадоха корупционните скандали и икономическите трудности в най-модерната африканска държава".

Пояснява се, че според Конституцията президентът се избира на първото заседание на нов парламент. "Лидерът на АНК Зума може да бъде спокоен, понеже само 20% от гласовете трябва получи Демократичният алианс на ЮАР. Лидерът му Хелен Зиле обединява представителите както на чернокожото, така и на бялото население на страната. Предизборната кампания на тази партия бе изградена, основно, върху критиката на АНК, която „не се справя с престъпността и корупцията”, допълва BBC. 

Шумна предизборна кампания проведе и Партията на борците за икономическа свобода на Джулиъс Малема, отцепил се от АНК. Политическата сила обаче има икономическа платформа в стил „всичко да се вземе на белите и да се да подели между чернокожите” с реални шансове за едва 4% от гласовете. 

АНК остава водещата партия, като управлява ЮАР от 1994 г. насам. Тогава движението излезе от нелегалност и за държавен глава бе избран освободеният от затвора лидер на организацията Нелсън Мандела, починал в края на 2013 г. 

Коментари: 0