Управниците са повишили заплатите си

Няма депутат, който да получава под 3100 лв. на месец

100 ~ 2 мин. четене

Управниците през януари ще получат по-високи заплати с между 250 и 500 лв. След това действие обещанието на управляващата партия ГЕРБ за замразяването на заплати на министри и депутати остана само намерение, коментира "Преса".

До увеличението се стигна, след като парламентът "забрави" да гласува замразяването на възнагражденията. Миналата година имаше същия пропуск, припомня вестникът. След като медиите гръмнаха с новината, че депутатите тихомълком са си вдигнали възнагражденията, ГЕРБ гласуваха до края на годината депутатите да получават толкова, колкото и през 2009 г. - по 2196 лв. Срокът на решението изтече, а ново няма.

Според правилника на парламента парите на народните избраници са равни на 3 средни заплати в обществения сектор през последния месец от тримесечието. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че увеличението е по данни за септември - върху 816 лв. Така през януари вместо досегашните 2196 лв. народните представители са получили по 2448 лв., или с 252 лв. повече. Скочили са и сумите за председателство и участие в комисии - шефовете вземат по 35% от основното месечно възнаграждение, а редовите членове - по 15%. В момента няма депутат, който да взема под 3100 лв.

 Президентът получава две депутатски заплати, премиерът и председателят на Парламента вземат с 55% повече от народните представители, а министрите - с 30%. До края на декември Росен Плевнелиев се подписваше под 4392 лв., а за януари ще вземе 4896 лв., или с 504 лв. повече. Бойко Борисов и Цецка Цачева получаваха по 3403 лв., а сега трябва да се разпишат под 3794 лв., което е увеличение с 391 лв. Заплатите на министрите пък скачат на 3172 лв.

"Сигурно отново ще гласуваме замразяване, имаме политическо решение за това. Единствената причина да не сме го направили е дългата ваканция, след която започнахме заседания с изключително важни законопроекти", увери зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. По думите му повишението е ставало автоматично - по счетоводен път. Зам.-председателят на НС Менда Стоянова обеща да се запознае с този пропуск още следващата седмица и той да бъде изчистен.

Подкрепи Economic.bg