Вдигат с 25 лв. заплатите в "Български пощи"

Социалните партньори в Тристранката са се споразумели увеличението да бъде между 20-25 лв. и да засегне възнагражденията на 9 727 души

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Заплатите на експлоатационния персонал в "Български пощи" ЕАД ще бъдат увеличени от 1 ноември, съобщиха от КНСБ. Социалните партньори в Тристранката са се споразумели увеличението да бъде между 20-25 лв. и да засегне възнагражденията на 9 727 души. Това означава допълнителен разход само за заплати между 195 и 250 хил. лв. на месец.

Ако досега средната работна заплата в дружеството беше 517 лв., сега тя ще бъде около 545 лв., обявиха от синдикалната организация. Минималната работна заплата в дружеството също ще бъде увеличена на 340 лв. от 1 ноември 2013 г. Досега тя беше в размер на 315 лв.

До тези договорености се стигна след организирания от Синдикалната федерация на съобщенията - КНСБ и от Демократичния синдикат на съобщенията към АДС протест на работещите в "Български пощи" ЕАД. Той се проведе на 25 септември 2013 г. пред сградата на Министерски съвет.

Увеличението на работните заплати бе едно от исканията в декларацията на протестиращите, като се очаква също да бъдат предприети действия по смяна на мениджърския екип, с което ще се гарантира професионалното управление на държавното дружество.

Коментари: 0