Великобритания смекчава правилата за IPO

Премиерът Дейвид Камерън ще се опита да спре изтичането на капитали към САЩ

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Великобритания обмисля нови правила, които ще направят Лондонската фондова борса (LSE) по-атрактивна за листване на нови компании, пише Bloomberg. Според изданието премиерът Дейвид Камерън е направил това свой приоритет, като целта му е да привлече повече чужди компании на борсата в Лондон.

Според изнесената информация правителството вероятно ще предприеме законодателни промени, които ще намалят минималният процент акции, които трябва да се пуснат за свободна търговия. В момента изискването е за 25%, но се обсъждало свалянето му до 10%.

"Великобритания търси начини да приспособи част от щатските правила, за да намали изискванията за листване на акции", коментира Рохан Силва технически съветник на премиера Камерън.

От Balderton Capital прогнозират, че ако Европа не улесни правилата си за извършване на Първични публични предлагания (IPO) ще загуби около 15 млрд. долара. Тези пари ща отидат в САЩ.

През последните 12 месеца IPO-тата в САЩ са били за 45 млрд. долара, което обаче е спад от 31% на годишна база. технологичните листвания са се увеличили три пъти до 18.7 млрд. долара,показват данните на Bloomberg. В Европа извършените IPO са били за 5.6 млрд. долара, което е срив с 86% за година.

Коментари: 0