Великобритания въвежда лични карти за българи

Документът ще е доброволен и за изготвянето му ще се плащат 55 британски лири

4631 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Великобритания ще въведе система за платена регистрация на граждани от Европейския съюз (ЕС), които се намират в Обединеното Кралство, предаде The Guardian.

Според медиите на Острова това е сигнал, че правителството ще принуди гражданите от ЕС, живеещи в страната, да се регистрират за нов тип лична карта. По неофициална информация документът ще е доброволен и за изготвянето му ще се плащат 55 британски лири.

В началото на февруари министърът по въпросите на имиграцията Марк Харпър заяви, че се обмисля въвеждане на задължителна лична карта за българи, румънци и някои други европейци. По думите му всеки, който идва от ЕС във Великобритания за повече от 3 месеца, ще трябва да се сдобие с European Residence Document (ЕRD), ако иска да получи достъп до обществени услуги, включително и до социални помощи.

Целта на задължителния ERD, който включва сертификат и карти за право на временен и постоянен престой, е улеснения контрол на дейностите, които извършват емигрантите.

Идеята за подобна карта беше лансирана първо от консервативния депутат Филип Холобоун, който даде за пример законодателството в Испания. Испанските власти изискват от всички граждани от ЕС и членове на семействата им да се регистрират, ако искат да живеят в страната повече от три месеца. Холобоун твърди, че с подобна регистрация и британците ще могат да проверяват дали чужденците от ЕС не идват в страната, просто за да се възползват от социалната й система.

В случай, че бъдат одобрени от Парламента на Великобритания, предложенията ще влязат в сила от 6 април 2013 г. Пълната информация ще бъде предоставена на интернет сайта на граничната служба на Обединеното Кралство.

Подкрепи Economic.bg