Вигенин: В доклада на ЕС могат да се видят положителни оценки

Неудачно е да се правят сравнения между България и Румъния, смята министърът на външните работи

64 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Ако четем доклада на Европейската комисия (ЕК) извън политическите интерпретации, могат да се видят положителни оценки“. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в сутрешния блок на Нова ТВ. По думите му е неудачно да се правят сравнения между България и Румъния, тъй като доклада отразява дейността на Румъния през последната година, а на България за по-дълъг период.

„Добре знаем какво не е свършено и какво е свършено. От юли 2012 г. до сега Комисията оценява напредък в някои сфери. Последните месеци на ГЕРБ бяха изключително слаби, но началото на нашето правителство е оценено“, заяви Вигенин, като подчерта, че няма как да се депресира след излизането на доклада. Той обясни, че за разлика от други правителства, които тръгваха с доверие, сегашното е започнало с много ниско доверие и една от причините е назначението на Делян Пеевски.

Според министърът на външните работи проблемът не е една или друга партия на едно или друго правителство. „Проблемът е във функционирането на институциите, както и в кадрите. Имаме нужда от прозрачност, но този процес ще отнеме време. Няма как да заблудим ЕК ако не сме достатъчно искрени в това“,  категоричен е той.

„ЕК си е направила извода, че това е обективна оценка. Оценяват се реформите в една определена сфера и се правят препоръки. Искам да подчертая тук, че една от важните препоръки е да се търси консенсус по отношение на реформите, както и да има прозрачност“, каза още Вигенин. „Моята оценка е, че в следващите месеци ще има повече резултати и повече прогрес, независимо от липсата на доверие“, добави той.

Относно ситуацията в Украйна, външният министър обясни, че правителството на България настоява за пълно обективно разследване на смъртните случаи вчера, както и за връщане на правата на гражданите да протестират свободно.

На въпроса с подслушванията, Вигенин каза, че няма информация и съмнения да е послушван. „Тъй като дискусията показа, че е доста лесен достъпът до тези действия,  смятам, че трябва да се вземат мерки“, категоричен е той.

Коментари: 0