Вино от Диамантената колекция на Копола в музея в Русе

Артистичният жест е направен от известния русенски художник Иван Иванов-Йоаний и е първото дарение за новата 2014 г.

644 ~ 1 мин. четене

Необикновено дарение получи днес Регионалният исторически музей – Русе – бутилка "Пино Ноар" от Диамантената колекция на световноизвестния режисьор Франсис Форд Копола, съобщава БГНЕС. Артистичният жест е направен от известния русенски художник Иван Иванов-Йоаний и е първото дарение за новата 2014 г.

Йоаний е получил бутилката вино по време на снимките в Русе на филма "Когато Ницше плака", в който участват холивудските звезди Джоан Пакула, Бен Крос, Арманд Асанте. Някои от актьорите притежават картини на русенския автор и са се сприятелили с нестандартния творец.

"Като член на сдружението "Приятели на музея" Йоаний приема, че контекстът около тази конкретна бутилка я прави историческа и я превръща от прост консуматорски продукт в елемент на памет", обяснява директорът на музея доц.д-р Николай Ненов. Копола отваря своята винарна през 2006 г. в Калифорния и освен вина от собствени лозя, произвежда паста, зехтин и сосове. С тях той предлага на посетителите програма, наречена "Вино, храна и приключения". Едночасовият тур, който включва дегустация на четири вида вина и храна се предлага за 35 долара.

Бутилката "Пино Ноар" от Диамантената колекция на Франсис Форд Копола е изложена в специална витрина във фоайето на Русенския музей.

Коментари: 0