Проблемът на тютюнопроизводителите може да бъде разрешен за часове

Трябва да се назначат държавни експерти, които да застанат между търговските фирми и тютюнопроизводителите и да следят качеството и цената, на която се изкупува тютюнът, смята заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите

152 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

- Господин Кичуков, каква бе причината за забавяне на изкупната кампания?

В интерес на истината и ние не можем да си обясним, причините не са ясни. Това се случва за пореден път. Фирмите, които изкупуват на територията на България ни дават информация, че причината е увеличеното количество на тютюните на съседните ни държави. В Турция например производството е с 30 хил. тона повече спрямо 2012 година, в Гърция е с 4.5 хил. тона повече спрямо миналата година, а в Македония е 7 хил. тона повече спрямо 2012 г. Тук може би трябва да си зададем въпроса защо в тези държави вместо да пада, производството на тютюн се увеличава, а в България отбелязваме един много сериозен спад. През 2005 г. производството ни беше 63 хил. тона тютюн, а  през 2013 г. - 21 хил. тона. Това е три пъти по-малко, спрямо тези години. Именно това провокира някакви въпроси към държавата: Защо се случва това нещо именно в България? Защо съседните на нас държави увеличават производството, а ние го намаляваме?

- Как според вас държавата трябва да се намеси в разрешаването на проблема?

Истината е, че проблемът ни може да бъде разрешен за часове. Ние искаме да отправим едно послание към Министерството на земеделието и към министъра на земеделието г-н Греков и да го помолим в най-кратки срокове да се назначат държавни експерти. То всъщност ги има, няма смисъл да се назначават. Институтът по тютюна в Марково има 70 души експерти, които трябва да застанат между търговските фирми и тютюнопроизводителите и да следят качеството, а оттам съответно и цената, на която се изкупува българският ориенталски тютюн. Това е първият лост, който може да упражни държавата върху търговски фирми и тютюнопроизводители. Другото нещо, с което може да се разреши проблемът, е да се преведе на тютюнопроизводителите малка част от средствата, заложени в бюджета за 2014 година, който е 100 млн. лв. Ние имаме информация, че 80 млн. евро са одобрени от Европейския съюз, след като държавата поиска модификация с 5 млн. евро. Ако към края на март тези средства влязат при тютюнопроизводителите, смятам, че този проблем ще бъде разрешен и напрежението - потушено. Трудът на тютюнопроизводителите ще бъде заплатен и те ще бъдат доволни. Те са най-свестните и най-трудолюбивите хора в България. Вижте, тук не става въпрос за това само да искаме пари от държавата. Напротив, тютюнопроизводителите, хората, които протестират, са кредитори на България, защото от тютюн в държавната хазна постъпват 2 млрд. ежегодно. Ако само 10% от тези пари се реинвестират в тютюнопроизводство, и ние ще имаме произведени 40 или 50 хил. тона тютюн.

- След като цените на тютюн станаха толкова ниски, какви мерки смятате да предприемете?

В близките два-три дни се организират масови протести в цялата страна. Също така тютюнопроизводители от сортови групи "Виржиния", "Бърлей" и "Каба Кулак", ще излязат на протест в подкрепа на производителите от сортова група "Ориенталски тютюн". Най-спешните мерки, които трябва да се предприемат са свързани със защита на самите производители. Искаме да призовем и фирмите да бъдат солидарни с тютюнопроизводителите и да дадат максимума на тези хора. Само външно като погледнем хората на протестите и веднага можем да разберем, че това са най-трудолюбивите хора в България.

- Предвиждате ли среща с министър Греков, на която да обсъдите проблемите?

Да, другата седмица смятаме да се видим с г-н Греков. Мисля, че той ще откликне на призивите на тези хора, защото работим много добре с министър Греков. Той е достоен човек да представлява ведомството и отделя внимание на всички браншове. Смятам, че можем да намерим някакъв вариант да се разреши този проблем, защото той не е само икономически, той е и социален. Това са тежки райони, където хората работят цяла година, за да получат в края на годината средства да образоват техните деца, да ги обличат и да прехранват семействата си.

- Какво очаквате да постигнете с тези протести?

Надяваме се търговските фирми да бъдат по-толерантни към тютюнопроизводителите и да се даде максималната цена спрямо качеството. Ще бъдем доволни ако успеем да постигнем миналогодишните цени. Реколтата на тютюна тази година е много по-качествен, спрямо тютюна миналата година и е нормално да получим миналогодишните цени, дори и малко по-високи.

- Как върви изкупната кампания на тютюн?

Изкупната компания стартира в цялата страна и всички фирми, които са играчи на българския пазар, вече са по пунктовете. За останалите три сортови групи тя почти приключва. Там не може да се каже, че има някакви проблеми. Има малък спад на цените спрямо миналата година, но нещата са добре.

Коментари: 0