Виолина Маринова получава орден „Стара планина“

Главният изпълнителен директор на Банка ДСК получава подкрепа и от управителя на БНБ Иван Искров

372 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Председателят на Управителния съвет (УС) и главен изпълнителен директор на Банка ДСК АД Виолина Маринова ще бъде удостоена с орден "Стара планина" - първа степен. Предложението на правителството към президента беше одобрено на днешното редовно заседание на Министерски съвет (МС), съобщиха от правителствената пресслужба. Най-високото държавно отличие ще бъде дадено на Виолина Маринова за изключителния й принос за укрепването и реформирането на българската банкова система. Предложението е подкрепено от управителя на БНБ Иван Искров.

През август Виолина Маринова навършва 60 години. Има повече от 40 години опит в банковото дело (изцяло в Банка ДСК), започвайки през 1971 г. като счетоводител и преминавайки през цялата йерархична стълбица, за да бъде избрана за главен изпълнителен директор през 2004 г.

Виолина Маринова има огромен личен принос в преобразуването на старомодната кредитно-спестовна институция в универсална търговска банка и така допринася както за укрепването и реформирането на банковата система като цяло, така и за поставянето й върху основите на европейските правила. Ползва се с изключителен авторитет сред банковата общност у нас, намерил израз в избора й за председател на УС на Асоциацията на банките в България (АББ) в периода 2008-2011 г. Към момента продължава да допринася за успешната работа на АББ като един от членовете на нейния управителен съвет.

Виолина Маринова е изтъкнат общественик и спомоществовател като на член на настоятелството на ДМТ "Стефан Македонски" и председател на УС на фондация "Атанас Буров".

Подкрепи Economic.bg