Впрягат бактерията E.coli да прави енергия

Новаторската технология кара бактериите да преобразуват глюкозата в енергия

3686 ~ 1 мин. четене

Екип от десет студенти в университета в Билефелд, Германия, са измислили нов източник на електроенергия - причинителите на ред инфекции бактерии Escherichia coli, пише GreenTech.bg. Новаторската технология кара бактериите да преобразуват глюкозата в енергия. Екипът се надява, че батериите, захранвани от бактерии, могат да се докажат като жизнеспособна форма на възобновяема енергия, и ще представят проекта си на тазгодишното международно изложение за „генетично проектирани машини" при Масачузетския технологичен институт (MIT) в Бостън, САЩ.

Има само една разлика между начина на работа между микробните горивни клетки (МГК) и обикновените батерии. МГК се състои от две отделни звена - аноден и катоден компонент, точно като батериите, които се използват за сегашните битови нужди, и частично пропусклива мембрана, която разделя двете области. За разлика от конвенционалните батерии обаче, вместо електролит са налице бактерии в анодната областта на био-батериите. Те разграждат субстратите, в този случай глюкозата, чрез метаболитни процеси. Така се получават електрони, които в крайна сметка биват "доставени" през външна кухина към катода.

"Налице е все по-голямо търсене на източници на алтернативна енергия. Привършването на изкопаемите горива и постепенното премахване на ядрената енергия в Германия ускоряват този процес. Друго съображение е замърсяването на околната среда, причинено от конвенционалните батерии. Не само производителите на електроенергия от голям мащаб замърсяват околната среда, това правят и малките домакински батерии, които съдържат много вредни вещества. Тежките метали и опасни неорганични и органични електролити могат да бъдат освободени в околната среда при неправилно боравене с батериите", обяснява Торбен Майер, един от членовете на екипа.

Подкрепи Economic.bg