Временна комисия ще разследва сделките с дюните

Според БСП и ДПС в момента се облагодетелстват фирми близки до управляващите

88 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Да се създаде временна анкетна комисия, която да разследва скандалната сделка с дюните край Несебър. Искането за това е внесено днес в дeловодството на парламента от БСП и ДПС. Комисията ще търси доказателства, че продажбите и препродажбите не са инцидентен акт, а добре изработена система за държавно ограбване и облагодетелстване на близки до управляващите хора и бизнес групи, пише в мотивите на искането.

От опозицията посочват, че има данни за приключване на процедури по изваждане на земи от държавния горски фонд и продажбата на терени по Черноморското крайбрежие, което прави възможно продължаването на порочната практика.

"Предложението е комисията да се занимае в рамките на един месец с всички обстоятелства около изключването на земите от горския фонд и съответно продажбата на фирма инвеститор", каза говорителят на социалистите Ангел Найденов. Според него този случай показва, че подобни процедури, които продължават да се финализират при това правителство, не са изолиран случай.

"Тази комисия следва да установи защо е възможно да се облагодетелстват и тук веднага ще добавя фирми, които са близки до управляващите, купувайки земи по цени на базата на данъчни оценки и след това да е възможно да получат доходи в размер на 50 пъти повече, отколкото са платили. Стойността на платените земи е в рамките на малко повече от 1 млн. Доходите, които би придобила фирмата в резултат на застрояването, са повече от 50 млн. лв.", каза Найденов.

По думите му това са обстоятелства, които привличат вниманието и трябва да привлекат и вниманието на народните представители.

Подкрепи Economic.bg