Всеки месец 1 млрд. потребители влизат в YouTube

Всеки втори интернет потребител използва възможностите, които предлага сайтът, за изчислили от Google

3656 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Всеки месец платформата за видео споделяне YouTube се посещава от 1 млрд. уникални потребители. Това съобщиха от Google, цитирани от Reuters. От компанията са изчислили, че всеки втори интернет потребител използва възможностите, които предлага сайтът.

"Ако YouTube беше държава, щеше да е третата най-многолюдна след Китай и Индия", беше написано в корпоративния блог.

За първи път границата от 1 млрд. уникални потребители беше премината през октомври 2012 г. Според анализатори силният растеж се дължи на новите мобилните устройства и бързата интернет връзка, които позволяват да се гледат видео клипове през телефона или таблета.

YouTube беше създаден през 2005 г. от трима бивши служители на PayPal. В рамките на една година активните потребители достигнаха няколко милиона души.

През 2006 г Google видя потенциала за растеж и плати 1.65 млрд. долара, за да придобие платформата. Оттогава скоростта на предаване на данни се увеличава постоянно, което позволява на все повече хора да използват възможностите на YouTube.

Досега от Google не смятали дали сайтът е печеливш или не. Но пазарът на реклами онлайн ще достигне 42 млрд. долара само в САЩ през тази година, като според eMarkerer интернет видеото ще увеличи своя дял от 8% от него в момента до 15%.

Подкрепи Economic.bg