Във Венецуeла забраниха карането на мотоциклет нощем

2000 мотоциклетисти на протест в Каракас

Снимка: Reuters

240 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Близо 2000 венецуелци на мотори демонстрираха пред правителствената сграда в Каракас, информира Reuters. Причината за недоволството е въвеждането на забрана за управление на мотоциклети през нощта. Властите взеха решение за това ограничение в опит да намалят нивата на престъпност в малките часове на денонощието.

Мотоциклетите са използвани изключително често в грабежи, отвличания и убийства. След провал на редица други мерки, този месец властите в столицата и още няколко региона направиха незаконно използването на тези превозни средства след 9 часа вечерта.

Множество куриери и водачи на таксиметрови возила на две колела, наричани сборно „motorizados”, се събраха в предградието Петаре преди да се отправят на мирно шествие. Те заявиха, че забраната нарушава правото им на труд и свободно придвижване. В допълнение на това, тя ще попречи на транспорта на мнозина ученици, студенти и работници, които нямат финансовата възможност да използват обикновени таксита и лични автомобили. Протестиращите се разотидоха след като внесоха декларация с исканията си в Националната служба за наземен транспорт.

“Motorizados” са определяни от мнозина като „ужасяващото лице на престъпността“. Те са използвани в миналото от бившия социалистически лидер Уго Чавес като групи за сплашване на политически врагове, посочват още от Агенцията.

Подкрепи Economic.bg