Wikileaks също пуска собствена социална мрежа

За разлика от други социални мрежи, FoWL си е поставила за цел и да запознае ползвателите си с нови хора

Организацията Wikileaks, станала скандално известна с публикуването на секретни правителствени документи, стартира собствена социална мрежа, наречена Friends of Wikileaks, или още FoWL и WLFriends, съобщава kaldata.com.

Wikileaks нарича своята мрежа "нов добре криптиран аналог на Facebook" и се надява да обедини в нея потребители в целия свят, приемащи присърце идеалите и принципите на Wikileaks. Регистрацията в социалната мрежа, която все още е в своя Beta-стадий, е отворена за всички желаещи, независимо от тяхната възраст, професия или местоживеене.

За разлика от други социални мрежи, които позволяват на потребителите си да намират вече известни им личности, FoWL си е поставила за цел и да запознае ползвателите си с нови хора. Така след регистрацията Friends of WikiLeaks назначава за всеки нов потребител 12 приятели. Половината от тях живеят наблизо, а другата половина са от други региони, но говорят на същия език.

Социалната мрежа FoWL особено се гордее с надеждната си система за криптиране, която, според администрацията на сайта, би могла да устои дори на атаките на опитни хакери. Криптирането на данните започва веднага след влизането на потребителя в социалната мрежа.

FoWL отбелязва също, че Facebook е най-мощният инструмент за шпионаж, създаван до момента. Новата социална мрежа твърди, че Facebook записва и предава всички данни на своите потребители на властите на САЩ, докато FoWL "няма да допусне подобно нещо".

Администрацията на сайта уточнява, че мрежата не е "дъщерна услуга на Wikileaks и в никакъв случай не се подчинява на въпросната организация" и че "към редиците й доброволно се присъединяват онези потребители, на които не е безразлично делото на Wikileaks". Дали всички тези твърдения са верни, ще се разбере с течение на времето.

Коментари: 0