Яйцата рекордно скъпи в Европа

Всеки европеец ги е купувал със 76,5% по-скъпо, отколкото преди година, пише "Уолстрийт джърнъл"

Цените на яйцата скочиха до небето преди Великден.  Традиционно през февруари и март те поскъпват, пише вестник "Уолстрийт Джърнал".

Според изданието допълнителен фактор, който вдига цените да по-строгите изисквания на Европейския съюз за птичите ферми. Според наредбите на Евросъюза кокошките имат нужда от повече пространство в клетките си. Това радва пилето, но качва и цената му.

Според вестника най-засегнати от наредбите са жителите на Централна и Източна Европа. И те ще купуват по-скъпите яйца.  Изключение прави Полша, където яйцата струват с 40% по-малко отколкото в съседна Чехия. В Чехия цената за десет яйца се покачи в средата на март до 2,07 евро – двойно повече отпреди година. В България цените пък скочиха с над 100%, пише изданието.

Средностатистически всеки гражданин на ЕС през март е трябвало да даде със 76,5% повече за яйца, отколкото преди година. Покачването на цените засяга преди всичко хората в по-бедните страни от Източна Европа, които разполагат с по-ниски доходи и основните хранителни стоки, сред които са и яйцата, имат по-висок дял в разходите за прехрана.
 

Коментари: 0