Янев: В „Офшорлийкс“ има български политици, социолози и бизнесмени

РЗС няма да спре да се бори срещу корупцията, срещу тези, които източиха държавната хазна, обяви лидерът на партията

180 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Имената на български политици, бизнесмени, както и двама-трима социолози фигурират в списъка „Офшорлийкс“. В близките дни ще ги оповестя публично. Това каза в ефира на Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев.

„РЗС няма да спре да се бори срещу корупцията – срещу тези, които източиха държавната хазна. Ние ще направим всичко възможно, за да се разбере корупционната верига на прехода“, заяви Янев.

„Част от работодателите, които напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество и се обявиха против Закона за публичност на имуществото, бяха зад номинирането на определени министри – задкулисно. Това се случи и в кабинета на ГЕРБ, и в служебното правителство. Ние никога не сме подкрепяли кабинета на ГЕРБ, подкрепяхме определени политики на Бойко Борисов. Да сте чули аз да заведа моята жена при Бойко Борисов и да лобирам за определени интереси, както е правил Сергей Станишев? Не сте, няма и да чуете. Някои от политиките на ГЕРБ обаче бяха откровено малоумни“, посочи лидерът на РЗС.

„Ние сме единствената извънсистемна партия. Само ние казваме, че на България е нужна нова Конституция и намаляване на броя на депутатите. Имам много неща да кажа на обществото, да направя още много разкрития за нередности и корупционни схеми“, добави още Янев.

Скандалът „Офшорлийкс“ се разрази на 4 април. Анонимен източник предостави на световните средства за масова информация огромна база данни за лица. Информацията е с общ обем 260 GB и съдържа 2.5 млн. документа, включително списък с данните за 130 хил. души от над 170 държави. Сред тях са политици, бизнесмени, търговци на оръжие, представители на шоубизнеса и финансови мениджъри.

Документацията дава пълна картина за функционирането на „данъчните оазиси“, тайни преводи на суми и финансови операции с използването на подставени фирми, пише още вестникът. Информацията, обхващаща период от около 30 години, бе предадена на Международния консорциум за журналистически изследвания във Вашингтон.

Подкрепи Economic.bg