Япония възобновява износа на ориз от Фукушима

Националната федерация за земеделските кооперативни асоциации ще изпрати 300 кг ориз в Сингапур

Япония възобновява износа на ориз от Фукушима
3671 ~ 1 мин. четене

Япония ще възобнови износа на ориз, отгледан в близост до Фукушима, за първи път след замразяване на продажбите му, поради страхове от заразяване от адрената катастрофа в района, предаде AFP.

Националната федерация за земеделските кооперативни асоциации, която е основен търговец на едро на японските селскостопански продукти, съобщи, че ще изпрати 300 кг ориз в Сингапур. Произходът на културата ще бъде обозначен и няма да се смесва с други продукти. Оризът е отгледан на разстояние 60-80 км западно от АЕЦ "Фукушима".

Това ще бъде първият път, в който ориз, отгледан в префектура Фукушима, ще бъде продаден след финансовата 2012 г. Тогава регионът изнесе 17 тона ориз за Хонконг.

Преди ядрената катастрофа през 2011 г. Фукушима беше земеделски район. Въпреки гаранциите на правителството, че посевите са безопасни, фермерите със земи на километри от ядрената централа трудно намират купувачи за продукцията си. Според местните власти строгите тестове показват, че не съществува риск при консумацията на ориз, отгледан в префектура Фукушима, която се намира далеч от централата и нейните околности.

Коментари: 0