Задава се недостиг на соларни панели

Спадът в цените и фалитите на производители могат да дисбалансират сектора

Задава се недостиг на соларни панели
196 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Бумът в изграждането на соларни централи и частни колектори доближава света до недостиг в доставките на слънчеви панели, пише Bloomberg.

През последните години се наблюдаваше свръхпроизводство на фотоволтаични технологии, които оказа силен натиск върху цените им. Това направи слънчевите централи много по- конкурентоспособни от тези, изграждани в зората на възобновяемите енергийни източници и съответно търсенето на панели постепенно нараства. Спадът, обаче, доведе множество от производителите до фалит, процес станал емблематичен за китайската икономика, например. В допълнение, оцелелите компании силно свиха инвестициите си и в резултат предлагането днес може да се окаже недостатъчно.

Ако очакванията за покачване в търсенето с 29% през тази година се сбъднат, то секторът ще се изправи пред първия дефицит от 2006 г. насам. Ситуацията ще е от полза за най-големите производители, включително китайските Yingli Green Energy Holdings и Trina Solar. Затруднения, обаче, могат да претърпят развиващите се в „зелената” енергия пазари, ако доставчиците дадат предимство на големите си клиенти от Азия и Северна Америка. Забавяне вероятно ще отчете и сегментът, който се развива най-бързо през последните години - малките покривни системи.

Прогнозите са, че в глобален мащаб през тази година ще бъдат инсталирани 52 гигавата мощности, което е значително повече от 40-те гигавата през 2013 г. Очакванията за 2015 г. са още по-смели - 61 гигавата.  

„Капацитетът на производителите на фотоволтаици е 70 гигавата годишно, но това включва и технологии, които вече не са доходоносни и няма търсене за тях. Приблизителният размер на актуалните производствени възможности е 59 гигавата, което означава, че още от следващата година може да имаме проблем на пазара”, посочва пред информационната агенция Стефан Де Хаан, анализатор на сектора в IHS.

Коментари: 0