Явор Куюмджиев отвърна на ГЕРБ за срива на печалбите в „Козлодуй”

Депутатът вини "предишната власт на мутрите" за фалита на НЕК и спирането на „Белене” и „Бургас – Александруполис”

Специално за „Икономика”:

304 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Зам.-председателят на Комисията по енергетиката към Народното събрание (НС) Явор Куюмджиев в интервю за агенция „Икономика” задочно отговори на обвиненията на предишния изпълнителен директор  на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов (ГЕРБ) за рязкото свиване на печалбата на централата.

„Предишните управляващи спряха инвестиционната програма за удължаване на срока и 2012 година и тя беше изпълнена едва на 35%, а програмата за ремонти - на 65%. Това се направи единствено с цел пиар, за да се покаже, че са приключили годината със 120 милиона лева печалба, докато „мръсните гадни комунисти” приключваха с 20 млн. лв. Това е за да се изкарат по-добри”, възмути се Явор Куюмджиев.

Припомняме, че преди дни Валетин Николов от ГЕРБ заяви, че сегашната печалба на "Козлодуй" е цели 30 пъти по-ниска от тази по време на неговото управление. По думите му кабинетът "Орешарски" е отговорен за това, че тогава ставаше дума за чиста печалба от 148 срещу 5 млн. лв. днес.

Той добави, че БСП имала други приоритети в енергийната сфера: „През последните 25 години имаме категорична, ясна и последователна политика по отношение на българската ядрена енергетика”. „Към момента нашите приоритети включват продължаване на живота на пети и шести блок, но управлението на ГЕРБ застраши цялата програма за удължаване на срока на блоковете в „Козлодуй”, твърди още бившият зам.-министър в кабинета „Станишев”.

По думите към края на управлението на Тройната коалиция (2009 г.) Националната електрическа компания (НЕК) е била „в едно добро финансово състояние”: „Има някакви дългове, но кой голям бизнес няма дългове?”. „Капиталовата адекватност е била 25 пункта, което означава, че при внезапна изискуемост на всички дългове, 25 на сто от тях могат да бъдат покрити от налични средства”, твърди той. 

Според думите му към 2013 г. капиталовата адекватност на НЕК е свалена на 0.25% заради правителствата „Борисов” и „Райков”. „Тоест само под 1% може да бъде платен при внезапно взимане на дълга. Това е катастрофално!”, добави той.

Четете цялото интервю с Явор Куюмджиев в Economic.bg в събота

Подкрепи Economic.bg