Южна Корея влиза във валутната война

Азиатската държава ще налее 17.3 трлн. вона, за да поддържа нисък курс на валутата си

360 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Южна Корея влиза решително във валутната война, в която вече участват Китай, Япония, САЩ и дори Швейцария. Азиатската държава ще налее 17.3 трлн. южнокорейски вона (15.4 млрд. долара) в икономиката, с което ще се опита да противодейства на отслабващата японска валута. Правителството очаква тази мярка да помогне на икономиката да се съживи.

Японското правителство вече обяви няколко програми, с които централната банка освободи ликвидност в икономиката и това обезцени японската йена. През миналата седмица курсът достигна 99.7 йени за долар - 5-годишен рекорд.

Японските и корейските експортни компании са основно конкуренти при продажбата на електроника и автомобили. През последните години производители като Samsung, LG, Hyundai и Kia печелят пазарен дял за сметка на японските производители основно с по-евтините си продукти, които пък са такива благодарение на евтиния вон.

През последните шест месеца обаче южнокорейският вон поскъпна с 21% спрямо японската йена. През изминалата седмица пък вона поевтиня с 8.5% спрямо йената и днес търговията се движи при ниво от 11 вона за йена.

Правителството е изчислило, че стимулите ще дадат допълнително 0.3 процентни пункта към икономическия ръст през тази година. Освен това се очаква да бъдат създадени допълнително 40 хил. работни места. Планът на управляващите е да се насърчи потреблението и доверието на фона на забавянето на растежа на икономиката на Китай и силното напрежение по границата със Северна Корея.

Допълнителните бюджетни мерки ще насърчат възстановяването през втората половина на тази година, давайки тласък на износа и индивидуалното потребление, пише Bloomberg.

През миналия месец южнокорейското правителство понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната от 3% на 2.3% през 2013 г.

Подкрепи Economic.bg