Юрист, лекар и IT специалист са най-предпочитаните професии у нас

Oбразованието не е приоритет за мнозинството млади хора у нас

360 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Професиите юрист, лекар и IT специалист са най-предпочитаните професии у нас. Това сочат резултатите от Националното представително проучване „Българската младеж 2013”, направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), цитирани от Агенция „Фокус”.

Интересен факт е, че сред най-предпочитаните професии през 2013 г. се нарежда професията на преподавателя, което е нетипично за годините на прехода. Увеличаването на престижа на професията на преподавателя е индикатор за положителна промяна в ценностната система на младите хора, отбелязват от НЦИОМ.

Резултатите от проучването показват, че образованието не е приоритет за мнозинството млади хора у нас. 57% от анкетираните посочват стандарта си на живот пред образованието. Това в голяма степен се отнася за мъжете, за хората на възраст между 25 до 35 години, за жителите на малките градове и селата и за младежите от етнически малцинства.

За 43% от интервюираните млади хора е по-важно да получат възможно най-доброто образование. Мнението е предимно на жени и на младежи на възраст между 15 и 25 години, на студенти, както и на жители на големи градове.

В проучването са участвали 1100 души на възраст между 15 и 35 години от цялата страна. То е проведено в периода 7-19 юни, уточняват от НЦИОМ.

Подкрепи Economic.bg