Забраната за продажба на ГО в Румъния срина резултата на ЕИГ

Автомобилният бизнес на компанията расте на годишна база през септември и за деветмесечието

3626 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

"Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ) - застрахователният подхолдинг на публичната компания "Еврохолд България" АД, отчете 37% спад на премийните приходи през септември, които намаляха до 6.13 млн. евро. Основната причина е 3-седмичната забрана за продажбата на застраховка "Гражданска отговорност" (ГО) в Румъния. Спирането на продажбите от регулатора в северната ни съседка намали постъпленията на "Евроинс Румъния" с 50%, се посочва в съобщение на "Еврохолд България" до инвеститорите на фондовата борса.

"В резултат на предприетите действия от страна на мениджмънта, процесът по възобновяване на продажбите протече по най-благоприятния за компанията начин като към настоящия момент премийният приход на "Евроинс Румъния" вече е възстановен до предишните си нива", коментират от "Еврохолд". Диверсификацията на портфолиото на "Евроинс България" помага на компанията да отчете ръст по всички застрахователни линии с изключение на ГО.

За първите девет месеца на 2013 г. ЕИГ отчита 6.9% ръст на премийния приход до 118 млн. евро.

Автомобилният холдинг на групата - "Авто Юнион" успява да изстреля продажбите на нови автомобили с 62.7% до 244 доставени коли през септември 2013 г. Най-голям брой продажби за месеца отчитат от "Еспас Ауто" (Renault и Dacia) с реализираните 89 продажби.

В периода януари-септември "Авто Юнион" е продал 1767 нови леки и лекотоварни автомобили, което е 8.1% ръст на годишна база.

Подкрепи Economic.bg