Заплатите на банкерите растат най-бързо

Данните на НСИ показват, че средната заплата в България в края на юни е 758 лв. на месец

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Средната месечна работна заплата в България през юни е намаляла до 755 лв. Данните на Националния статистически институт показват, че през май тя е била 758 лв., а през април - 760 лв. Като цяло за тримесечието обаче средното ниво е с 3.7% по-високо от предходния тримесечен период.

Падането на заплатите през май и юни се дължи на започването на летния сезон. Традиционно в сектора на услугите в туризма заплатите са по-ниски, а броят на заетите се увеличава.

Най-високо продължават да са възнагражденията в сектора на информационните технологии и далекосъобщенията. Там заплатите са достигнали средно 1 776 лв. за месец, което е увеличение от 3% за тримесечие и 15% за година. На второ място с най-големи заплати са служителите в сектор "производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива" - средно 1 547 лв. на месец. Там обаче има спад от 2.2% за три месеца и ръст от 6% за година.

Най-значителното увеличение на заплатите се наблюдава във финансовия сектор. В края на юни банкери и застрахователи са получавали средно 1 533 лв. на месец, като спрямо три месеца по-рано увеличението е с 10%. За една година възнагражденията са нараснали със 7.3%.

Точно на противоположния полюс са хотелите и ресторантите, които са обявили най-ниските заплати. Служителите там са получавали средно 499 лв. през второто тримесечие, а спрямо миналата година увеличението е с 10.4%.

Коментари: 0