Застраховка срещу бедствия

Време е за финансов буфер за преодоляване на последствията от катаклизми

Управление

Застраховка срещу бедствия

Снимка: Виктор Леви

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Яна Колева

Нуждата от застраховка е като необходимостта от парашут. Липсва ли при пръв възможен случай, може никога повече да не се наложи да я ползвате. В правотата на тази стара мъдрост се уверяваме всеки път, когато се почувстваме безсилни пред природните стихии, които вземат огромни материални и човешки жертви. И всеки път се убеждаваме колко важно е застраховането, но колко пренебрегвано е то у нас.

В България само хората с добри доходи и големите компании правят застраховки срещу природни бедствия, обобщават застрахователи. Затова след голямото земетресение в Перник, след наводненията в Цар Калоян и с. Бисер, а през тази година във варненския квартал Аспарухово, в Добрич и Килифарево, населението разчита държавата, общините, доброволци и дарители да помагат при възстановяването на щетите. Ужасяващите бури с градушка през това лято, които не подминаха София, също дадоха потвърждение, че стихиите зачестяват. Да продължим

да караме по старому

или е време да създадем фонд, който да дава финансова подкрепа при форсмажорни обстоятелства, е въпросът, който пак излиза на дневен ред.

От години се говори за необходимостта от катастрофичен пул, но така и никой от управлявалите до момента не се ангажира с реализацията на идеята.

Повече четете в бр. 40 на сп. "Икономика"

Коментари: 0