Заявените зелени мощности са равни на 6 АЕЦ-а

Според премиера Бойко Борисов в момента плащаме скъп ток, заради лобистки закон приет от Тройната коалиция

Сега плащаме по-скъп ток заради лобистки закон за зелената енергия, приет през 2007 г. по време на Тройната коалиция. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на пътен възел Юг на изхода на Бургас. Според него в момента плащаме цените от този закон.

Министър-председателят се похвали, че все пак правителството е успяло на два пъти да намали тези цени. "Ако не бяхме я намалили, тя щеше да се увеличи с 40%", добави Борисов.

Би било хубаво тогава, през 2007 г., екоорганизациите също да бяха протестирали, за да се види действително какъв лобистки закон са приели, каза Борисов. "И в момента, ако погледнете, само тогава 12 000 MW, 6 централи "Белене" са били подготвени за сключване на договори, просто безумие", добави той.

Вчера сатаня сно, че от 1 юли токът поскъпва не с 10% както беше планирано, а с 13%. Според председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев причината е, че производството на електроенергия от фотоволтаичните централи се е повишило, което налага и по-голямото увеличение.

Коментари: 0