"Зелените": България е заплашена от 2 млрд. лв. глоби заради заменките на НДСВ и БСП

Довечера ще протестираме за Странджа, обяви пред economic.bg съпредседателят на партията Борислав Сандов

292 ~ 3 мин. четене

България е заплашена от над 2 млрд. лв. глоби от страна на Еврокомисията (ЕК) заради скандалните "заменки" на кабинетите "Сакскобурготски" и "Станишев". За това алармираха тази сутрин от политическата партия (ПП) "Зелените" с писмо до медиите, с което economic.bg разполага.

По повод очакваното решение на ЕК и публикувания законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавната помощ (ЗДП), "Зелените" напомнят, че става дума за над 147-те заменки на гори с обща площ над 4 000 декара.

Те според данните на политическата формация са извършени от правителствата на премиерите Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев в периода 2003-2009 г.

Според "Зелените", налице са доказателства, че политическите сили "явно и безапелационно нарушават законите и застрашават природата на България".

Еconomic.bg припомня, че преди дни "Зелените" обещаха специален протест заради решението на Върховния административен съд (ВАС) в полза на застрояващите природния парк Странджа компании. Целта им е заедно с #Протестнамрева и #Ранобуднитестуденти да организират митинг, който се очаква тази вечер на бул. "Патриарх Евтимий" в столицата. "Имайте предвид, че довечера на Попа ще е значимо - ще протестираме за Странджа", коментира специално за "Икономика" съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов.

По-конкретно:

1. Практически всички заменки на гори договорени в този период са направени на занижени поне два пъти цени спрямо тяхната крайна цел, която е била да се облагодетелстват определени лица, като заменените гори в последствие бъдат застроени. Тези заменки представляват нерегламентирана държавна помощ, а държавата е ощетена с милиарди левове.

2. Много от тези заменки са направени в явно нарушение на други нормативни актове. В някои крещящи случаи е потъпкана дори Конституцията на Р България – там, където са заменени крайбрежни дюни, актувани в горския фонд, които са  публична държавна собственост съгласно Конситуцията.

3. Много от тези заменки застрашават природата на България, защитните територии и зони. Голям дял от тях са в апетитните зони на черноморското крайбрежие Зона А и Б (Камчийски пясъци, Сребристия бряг – Каварна, Несебър, Царево и др.) и в райони с планирани планински курорти. Скандални са заменките в района на Искровете над Говедарци за планирания мега ски курорт или под връх Перелик все със същата цел.

Във връзка със стартиралата наказателна процедура на Европейската комисия по повод заменките на земи и гори, се очаква те да бъдат обявени за нерагламентирана държавна помощ, което означава, че България може да получи глоби от над 2 млрд. лева, които ще трябва да платят всички български граждани.

Въпреки многото декларации от 2009 година насам, държавата не направи нищо за решаване на проблема със скандалните заменки. Затова Зелените настояваме:

1. Всички заменки направени в територии от екологичната мрежа НАТУРА 2000, като заменките в района на Камчийски пясъци на дъщерните фирми на „Райфайзен инвестмънт – Виена“, на фирмата „Рила спорт“, на СТЦ „Перелик“ и други подобни следва да бъдат постановени за нищожни със законодателен акт в заключителните разпоредби на Закона за горите, поради явното противоречие на направените замени и декларирната им цел и явната им цел  – предстояща промяна на начина на трайно ползване – с целите на защитените зони и Европейското законодателство. В противен случай ще има кумулиране на нарушения по Директивата за дивите птици и Директивата за природните местообитания, доколкото са инициирани процедури за застрояване на тези територии и промяна на тяхното предназначение, без преди това да е направена оценка за съвместимостта на тези дейности с екологичната мрежа.

2. Всички сделки противоречат на Европейското право, тъй като нарушават свобдната конкуренция и облагодетелстват избрани близки до властта олигарси. Разликата до пазарната цена следва да бъде върната в бюджета, съгласно изискванията на Регламента на ЕС за държавните помощи. Всяка събрана обратно държавна помощ намаля глобите, които ще плащаме към ЕС, заради далаверите на шепа олигарси.

3. Всички останали заменки би следвало да бъдат третирани като нереглментирана държавна помощ. Би следвало или да бъде доплатена реалната им стойност, или сделките да бъдат разтрогнати.

Коментари: 0