Земеделски производители получават субсидии от 90 евро на тон

На подпомагане подлежат както полските, така и оранжерийните зеленчуци и плодове

268 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) оторизира субсидиите по Схемата за специфично подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци. По програмата се предоставят директни плащания за качествени домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови и кайсии, информира днес ведомството.

Схемата за директни плащания за качествени плодове и зеленчуци се прилага за първи път през кампания 2012/2013. На подпомагане подлежат както полските, така и оранжерийните зеленчуци. Субсидията се изплаща само за сертифицирани от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продукти.

Общо 375 производители ще получат финансиране в размер на 90.5 евро на тон качествена продукция. Размерът на подпомагането е определен със заповед от министерството на земеделието и храните. Оторизирани са субсидиите само на тези земеделски стопани, за които в ДФЗ е получена коректна информация за издадените от БАБХ сертификати. По оставащите 61 заявления ще бъде извършена допълнителна оторизация след коригирането на данните за сертифицираните количества.

Одобрените субсидии ще бъдат наредени по сметките на кандидатите на 15.04.2013 г. и ще бъдат достъпни за земеделските стопани на следващия ден.

Подкрепи Economic.bg