Земята застрашена от рекордна концентрация на въглероден диоксид

От началото на наблюдението преди половин век концентрацията на въглероден диоксид непрекъснато нараства

656 ~ 2 мин. четене

Най-старата станция за измерване на съдържанието в атмосферата на парников газ Мауна Лоа на Хавайските острови е регистрирала рекордно висока концентрация на въглероден диоксид – 400 млн. частици на млн. обем (чнм) или 400 милилитра на куб.метър въздух. Информацията бе оповестена от Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), предава РИА Новости.

От началото на наблюдението преди половин век концентрацията на въглероден диоксид непрекъснато нараства, повишава се и скоростта на нарастването ѝ – от края на 50-те години на миналия век ежегодно с 0.7 милиона частици на милион, а през последните десетилетия този показател стигна 2.1.

Това не учудва учените, според които има убедителни свидетелства, че рязкото увеличаване на изхвърляния въглероден диоксид в атмосферата в резултат на изгаряне на въглища, петрол и природен газ води до ускорено увеличаване на концентрацията.

До индустриалната революция концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е била 280 млн. частици на милион. Днешните темпове на нарастване превишават 100 пъти скоростта на увеличаване на концентрацията след последния ледников период.

Не може да се попречи на въглеродния диоксид да достигне концентрация от 400 млн. частици на млн. Това вече е свършен факт. Но какво ще се служи после – а това е важно за климата – е в нашите възможности да го контролираме. Това зависи доколко ще разчитаме в бъдеще на изкопаемите източници на енергия – смята ученият геохимик от института по океанография Скрипс Ралф Килинг. Неговият баща Дейвид Килинг, уточнява РИА Новости, започва да измерва равнището на въглеродния диоксид в Мауна Лоа още през 1958 г.

 

Подкрепи Economic.bg