Златанова: Отказвам се от поправката за снимки в НК

Сидеров трябва да се извини, смята правосъдният министър

156 ~ 1 мин. четене

Отказвам се от поправката на чл. 146 в проекта за нов Наказателен кодекс. Това обяви вицепремиерът и минисър на правосъдието Зинаида Златанова пред Нова тв. Член 146 от проекта предвижда наказание до 1 година затвор, пробация или глоба за всеки "който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие". Редица медийни и правозащитни организации вече са изпратили до правосъдното ведомство свои становища срещу въвеждането на този текст, коментира още Златанова.

По-рано юристи обявиха пред медиите, че поправката налага цензура и може да бъде използвана за натиск върху журналисти и фоторепортери в работата им. Според юристите подобна поправка противоречи на Конституцията.

Златанова определи като недопустимо и крайно неприемливо поведението на Волен Сидеров при инцидента в самолета София-Варна и следтова на летището в морския град. Той трябва да се извини, най-малкото, защото това е кавалерско, коменира тя. Златанова изрази и неодобрение от поведението на депутата спрямо полицейски служител. И преди имаше инциденти с г-н Сидеров и те бяха потулени. Ако по-рано е имало при него прилагане на законите, може би сега нямаше да се стигне до тук, обяви правосъдният министър.

Коментари: 0