144 администрации в България могат да обменят документи електронно

Томислав Дончев призова министрите да вземат вземат е-управлението присърце

144 администрации в България могат да обменят документи електронно
656 ~ 2 мин. четене
По-малко от година преди изтичането на крайния срок, в който всички български администрации трябва да са преминали към електронен документообороти и няколко часа, след като вицепремиерът Томислав Дончев предупреди колегите си министри, че се бавят с е-управлението, Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) изнесе официални данни. А те показват, че към момента 144 държавни структури си обменят документи помежду си електронно.

За два месеца броят им се е увеличил с около 40. В началото на декември миналата година статистиката сочеше, че тогава малко над 100 администрации са можели да обменят документи по електронен път. Справка в Стратегията за е-управлението до 2020 г. сочи, че общият брой на администрациите у нас е 562. 

По-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев се обърна към министрите от кабинета с думите, че мобилизацията по въвеждането на системата не е достатъчно и ги призова да се ангажират лично с темата електронното управление. 

Целите на правителството гласят, че до 1 ноември 2018 г. всички администрации и техните териториални структури трябва да преустановят напълно хартиения обмен на документи. Идеята е по този начин да се намали корупцията и административната тежест за гражданите и бизнеса.

Сред 144-те администрации, за които сега съобщава ДАЕУ, са 26 институции на централната администрация – министерства, агенции и държавни комисии, - както и половината от областните администрации. Над 70% от реалните участници в системата за е-обмен на съобщения са общински администрации, посочват от държавната агенция. 

От там напомня още, че администрациите, които не разполагат със собствени системи за документооборот, могат да използват системата за електронна препоръчана поща (e-Delivery), като създадат еднократно свои профили в системата.
Подкрепи Economic.bg