Над 100 администрации вече могат да обменят документи електронно

В края на 2018 г. администрациите напълно трябва да са спрели обмена на хартиени документи помежду си

17:53 06.12.2017
Над 100 администрации вече могат да обменят документи помежду си изцяло по електронен път, съобщават от Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Сред тях са както различни министерства, така и над 80 общински и 8 областни администрации.

Новината идва, след като през октомври Агенцията съобщи, че 150 администрации са подали заявления за включване в системата за е-документооборот. Тогава по електронен път можеха да си обменят документи едва 25 администрации, повечето от които общински. 

Сега тяхната бройка е нараснала и към тях се присъединяват например министерствата на финансите, на правосъдието, на регионалното развитие и на вътрешните работи, както и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“, Държавната агенция за бежанците и редица други. 

По данни на Агенцията за електронно управление към 5 декември 2017 г. готовност за присъединяване към системата са заявили още близо 250 администрации. 

До 1 ноември 2018 г. администрациите трябва да преустановят напълно хартиения документооборот помежду си, напомнят още от ДАЕУ. Изискването е част от изпълнението на целите за намаляване на административната тежест и на облекчаване на административното обслужване на гражданите и на бизнеса.

Очаква се, че премахването на хартиения обмен на документи между администрациите ще намали времето и разходите за административното обслужване на гражданите и на бизнеса.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: електронно правителство | ДАЕУ | е-услуги | администрации | е-правителство | е-документооборот | Агенция за електронно управление

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини