AFP: Кристалина Георгиева намекна, че ще се пробва за ООН

Кандидатурата й зависи от българското правителство

AFP: Кристалина Георгиева намекна, че ще се пробва за ООН

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева даде ясен сигнал, че е готова да влезе в надпреварата за следващия генерален секретар на ООН, пише AFP.

Георгиева, която е подкрепяна от германския канцлер Ангела Меркел, заяви, че зависи от българското правителство дали да бъде номинирана като кандидат за заемания от Бан Ки Мун пост.

„За мен е чест, че много хора ме окуражават да се кандидатирам“, заяви Георгиева на събитие, организирано от Международния институт за мир, мозъчен тръст, който отблизо следи дейността на ООН.

„Като българка, бих казала, че това е решение на българското правителство“, отбеляза тя.

В момента кандидатите за следващ генерален секретар на световната организация са 9 и Съветът за сигурност вече проведе 4 гласувания, за да определи подкрепата си за претендентите.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е първенец във всичките гласувания, но Русия, която има право на вето, смята, че следващият генерален секретар трябва да бъде от Източна Европа. Членовете на Съвета за сигурност също са изправени пред призивите да издигнат на високия пост за пръв път жена, след 8 мъже.

България вече има кандидат в надпреварата - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, но нейното слабо представяне в предварителните гласувания (на последното гласуване тя се класира пета) поставиха под съмнение нейния успех.

Следващото гласуване ще бъде в понеделник, след което българският премиер Бойко Борисов заяви, че може да смени кандидатите и да издигне Георгиева „Ако след 26-и Бокова не е първа или втора, тогава ще преценим всички заедно какво да направим“, заяви Борисов по-рано този месец.

Георгиева, която беше в Ню Йорк по време на срещата на световните лидери на Генералната асамблея на ООН, отхвърли твърденията, че други източноевропейски държави може да издигнат нейната кандидатура.

„Не търся подкрепата и не желая да бъда номинирана от друга държава, защото това е моята страна, аз я обичам“, заяви Георгиева.

63-годишният икономист, която е еврокомисар по бюджет и човешки ресурси, отдавна е спрягана като възможен претендент да бъде първата жена жена начело на ООН. Спекулациите се засилиха, след като Меркел обсъди нейната възможна кандидатура с руския президент Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 този месец.

Коментари: 0