Орбан: Нелегалните мигранти трябва да са в лагери извън ЕС

Центровете трябва да са на остров или в Северна Африка и с въоръжена охрана

Орбан: Нелегалните мигранти трябва да са в лагери извън ЕС

Налага се Европа да изпрати всички нелегални мигранти в центрове за настаняване извън общността, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан.

„Всички, пристигнали нелегално, трябва да бъдат събрани и изпратени обратно”, каза унгарският премиер пред портала Origo, „но не в други държави от ЕС, а извън неговата територия”.

Според Орбан извън границите на ЕС трябва да се изградят „големи лагери за бежанци, които ще се финансират от бюджета на ЕС и ще са под негова въоръжена охрана”.

Настанените в тези лагери трябва да подават документи за получаване на убежище, едва след като получат разрешение да влязат в ЕС, ако държава от ЕС одобри молбата”, изтъкна политикът. Лагерите може да са на остров или в Северна Африка, добави той.

От 5 юли Унгария засили мерките за сигурност по границата си със Сърбия и Хърватия. Предвижда се създаване на 8-километрова буферна зона по протежение на границата, в която бежанците ще бъдат спирани и връщани в транзитните пунктове, където ще могат да подават молби за получаване на статут на бежанец.

За осигуряване на контрола в буферната зона вътрешното министерство и министерството на отбраната отделиха допълнителен персонал, хеликоптери и термовизионни камери. Като цяло в охраната на границите участват 10 хил. души.

Коментари: 0