Агресията на Тръмп срещу Фед му носи само негативи

Американският президент притиска Джером Пауъл за лихвите, но именно това ще доведе до тяхното повишение

Агресията на Тръмп срещу Фед му носи само негативи
Между американския президент Доналд Тръмп и председателя на Федералния резерв Джером Пауъл има напрежение. CNN Business дори нарича отношенията между двамата „боксов двубой“, в който Тръмп е притиснал Пауъл в ъгъла на ринга.

Неколкократно американският президент повтаря, че Фед греши с водената политика за повишаване на лихвите. И е разбираемо. Високите лихви означават разходи както за държавата, така и за домакинствата. А това неминуемо ще му донесе политически негативи.

Последният коментар на Тръмп по темата дойде миналата седмица пред Reuters. Той нарече очакваното в сряда вдигане на лихвените проценти „глупаво“ и добави пред Fox, че се надява Фед да преосмисли своето намерение.

В момента основната лихва е 2.25%, като очакванията на Уолстрийт са в сряда тя да бъде увеличена до 2.5%.

Според анализатори атаките на Тръмп срещу Фед имат обратен ефект. Защото дори да е обмислял отлагане на повишението, опитът за намеса ще накара Джером Пауъл да предложи повишението, за да не изглежда, че Фед губи независимостта си, която му е вменена по Конституция.

„Ако лихвите не бъдат увеличени сега, това ще покаже политическа капитулация от страна на Фед“, коментира Дейвид Коток, съосновател и главен инвестиционен директор на инвестиционната компания Cumberland Associates. „Атаките на Тръмп към централната банка не са от полза за никого“, добавя той.

Грег Валиере, главен глобален стратег в Horizon Investments, твърди, че опитите да се „озапти“ инфлацията и понижаващите се прогнози за икономиката дават основание на Фед да не вдига лихвите. Но тук отново се намесва факторът „Тръмп“ и неговите атаки, които накланят везните в полза на повишението. „Не мисля, че Джером Пауъл обръща много внимание на Доналд Тръмп, но циниците на облигационния пазар и на други места биха казали, че Фед се е политизирал“, добавя анализаторът.

Валиере описва „две големи иронии с Фед“. Първо, централната банка ще трябва да повиши лихвите заради натиска на Тръмп. И второ, Тръмп имаше „най-послушния председател на Фед в живота ни, но той я уволни“.

Тръмп се оплака пред Fox, че бившият американски президент Барак Обама е разполагал с дълги години на нулеви лихви. По това време председател на Фед бе Джанет Йеллен, сменена в последствие от Тръмп, но в годините след кризата тя се опитваше да възстанови икономиката чрез поддържане на нулеви лихви до 2015 г.

Във всеки случай, Тръмп е много вероятно да бъде разочарован в сряда от Фед.
Коментари: 0