AI революционери от Хърватия и Норвегия идват в София през ноември

Това са топ мениджърът в компанията за супер електромобили Rimac Automobili и вицепрезидентът на Telenor Research

AI революционери от Хърватия и Норвегия идват в София през ноември

Снимка: Pixabay

Футуризъм под знака на изкуствения интелект – за това ще говорят топ мениджърът от хърватската компания за супер електромобили Rimac Automobili и вицепрезидентът на Telenor Research, отговарящ за развитието на AI технологии. Te пристигат в София през ноември, за да хвърлят повече светлина върху иновациите в сектора и как те променят бизнес пейзажа. Международното събитие AI&I Conference 2019 се организира съвместно от икономическия портал Economic.bg, сп. „Икономика“ и Дигитална национална коалиция (ДНК).

Изкуственият интелект (AI) е топ тема в технологичния свят днес и София е в крак с тренда. AI&I Conference 2019 ще се проведе на 26 ноември в Sofia Tech Park ще се съберат някои от водещите новатори в съвременните разработки в тази област.
 
Сред гост лекторите на конференцията е д-р Йева Мартинкенейт, основна фигура в Telenor Group и вицепрезидент на Telenor Research, която активно допринася за изграждането на екосистема за научни изследвания и иновации в сферата на изкуствения интелект в Норвегия.
 
Благодарение на работата си досега, през 2018 г. Йева бе назначена от Европейската комисия към Експертната група на високо ниво за изкуствен интелект (AI HLG0). Тя трябва да спомогне за създаването на широко дискутираната в ЕС етичната рамка зад AI разработките, както и за създаването на политики и инвестиционни стратегии.
 
На сцената на AI&I Conference ще се качи и Дубравко Хледе от Хърватия. Той IT експерт с богат опит, който през последните три години споделя с колегите си в Rimac Automobili – хърватската компания, която произвежда електрически суперавтомобили. Едно от най-големите предизвикателства в работата на Дубравко там е свързано с разработките в сферата на машинното обучение.
 
Компанията Rimac Automobili, за която работи днес Хледе, е основана и ръководена от Мате Римак, наричан още „хърватския Илон Мъск“. Преди броени дни предприемачът представи първия си изцяло електроически суперавтомобил Rimac C_Two за 2 млн.н долара с почти 2 хил. к.с.
 
Освен производството на собствени електрически превозни средства, тя разработва и снабдява с усъвършенствани батерии такива брандове, като Aston Martin, Jaguar, Seat, Koenigsegg. Показателно за потенциала на компанията е и това, че миналата година 10% дял в нея придоби Porche.

Коментари: 0