Airbnb не се нуждае от лиценз, реши съдът на ЕС

Европейският съд определи платформата като онлайн услуга, а не агент на недвижими имоти

Airbnb не се нуждае от лиценз, реши съдът на ЕС

Снимка: Pixabay

Собствениците на апартаменти във Франция, които ги отдават под наем чрез Airbnb, не трябва да ги лицензират. Това реши съдът на Европейския съюз, след като Френската туристическа асоциация се оплака, че платформата управлява недвижими имоти, без има лиценз, което е нарушение френското законодателство. Вследствие на това френският съд заведе дело в Люксембург за това какво всъщност е Airbnb - дали агент на недвижими имоти, или онлайн услуга, пише BBC.

С днешното си решение съдът на ЕС определи Airbnb като онлайн услуга, а не като агент на недвижими имоти, което автоматично освобождава собствениците, които отдават имотите под наем да се лицензират.

Това решение може да повлияе на всички държави членки на ЕС. Срещу компании като тази, предлагащи услуги от сферата на споделената икономика, вече са взети мерки в редица градове, но няма обща европейска рамка, която да ги регулира.

Припомняме, че управляващите в България решиха от следващата година всички, които отдават апартаменти или стаи чрез платформата, ще трябва да плащат патентен данък.

В случай че съдът беше решил, че Airbnb е агент за недвижими имоти, то това би създало прецедент за европейските регулатори с потенциални последици за бизнеса на Airbnb и други подобни услуги на континента. То можеше да спре и работата на компанията в страната, тъй като би означавало, че тя не се съобразява с френското законодателство.

Airbnb, която приветства решението, от началото на делото настоява, че дейността ѝ се регулира от европейското законодателство в областта на електронната търговия.

Коментари: 0