Албания създава авиокомпания с помощта на Ердоган

Първите полети ще бъдат до края на годината, съобщи премиерът Еди Рама

Албания създава авиокомпания с помощта на Ердоган
1412 ~ 2 мин. четене

Правителството на Албания представи проект за нова национална авиокомпания. Идеята беше представена лично от министър-председателя на страната Еди Рама след среща с представители на Turkish Airlines.

Планът е съгласуван с турския президент Ердоган и предвижда новата компания да започне полети още тази година, съобщава Independent Balkan News Agency, като уточнява, че изнесената информация е твърде малко.

„Нашата цел бе да създадем нова албанска авиокомпания. На днешната среща видяхме, че сме близо до финализирането на този проект и се надяваме, че през тази година ще започнем първите полети", подчерта албанският министър-председател.

В момента страната няма национален превозвач. До 2011 г. оперира Albanian Airlines, която извършва международни полети от 1991 г. През не толкова дългата си история превозвачът бива препродаван няколко пъти, а накрая Гражданската въздухоплавателна администрация на страната отнема лиценза на превозвача, поради лошото техническо състояние на въздухоплавателните средства и опасения, застрашаващи безопасността на пътниците.

Другата компания, работеща в страната е Belle Air, действаща в миналото като belleair, която е нискотарифна. Тя е създадена през 2005 г. и е изцяло частна собственост. Само 6 месеца след основаването си обявява за продаден 100-хиляден билет. Авиокомпанията прекратява всички свои полети в края на 2013 г., като посочва икономическите трудности като основна причина.

Друга причина за плана на Рама е високата цена на билетите, които албанците са принудени да плащат. Според премиера откриването на нови летища във Вльора и в Саранда, с помощта на турското правителство, ще нормализира сегашното положение.

От изнесената информация не става ясно дали летището на Вльора ще бъде финансирано чрез сделка за концесия или от турското правителство под формата на заем или дарение за албанското правителство. Също така не е известно какви ще бъдат правата на Turkish Airlines и турската държава на това летище и на албанската авиокомпания, която ще се роди като продукт на турската авиокомпания.

„Създаването на нова албанска авиокомпания започва благодарение на специалната подкрепа на президента Ердоган и на техническата помощ, която предлага екипът на Turkish Airlines", заяви премиерът на страната.

Доказателство, че това ще бъде изцяло турски проект, са думите на Рама, че това „ не е просто техническа помощ по отношение на изготвянето на проекта, а авиокомпания с нашето знаме, която ще предлага същото качество като Turkish Airlines".

Що се отнася до изграждането на новото летище във Вльора, Рама смята, че това е "необходимост за по-нататъшно икономическо развитие и за по-нататъшно увеличаване на туризма в Албания".

"Чрез стартирането на албанската авиокомпания ще стартираме нова ера, в която летището на Вльора ще има добавена стойност", допълни той. Експерти твърдят, че летището на Вльора е от стратегическо значение за Албания и бизнеса. С директни или транзитни полети през Тирана това летище може да донесе голям брой туристи на плажовете на албанското крайбрежие, където някои от тях все още са неизследвани.

Подкрепи Economic.bg