„Алфа рисърч“: Над 55% от българите с позитивно мнение за Тодор Живков

Спомнят си за АЕЦ "Чернобил", но не разбират, че Тато е скрил истината за аварията, констатира Боряна Димитрова

25 години след прехода

„Алфа рисърч“: Над 55% от българите с позитивно мнение за Тодор Живков
5154 ~ 2 мин. четене

25 години след падане на комунистическия режим цели 55% от българите изразяват по-скоро позитивна оценка за лидера на БКП Тодор Живков. Това показват тревожните данни от голямо изследване на "Алфа рисърч" за оценката на социализма и прехода, което се представя в момента като част от инициативата "25 години свободна България", цитирано от Дневник.

През 2014 г. отрицателно е отношението само при25%, а още 20% изобщо не могат да направят преценка. За сравнение, изследователите от социологическата агенция показаха данни от изследване на НЦИОМ от март 1991 г., че тогава едва 16% от българите са имали положителна оценка за Живков, а 76% са били отрицателните позиции.

"Оценката е пренаписана", коментира Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" при представяне на данните. Причините може да търсим в различни неща, може в липсата на политически дебат, в антигероите на прехода, в случилото се през прехода, коментира тя.

Боряна Димитрова показа и сравнение на този факт с други данни от изследването - кои според българите са ключови събития, които свързват с 80-те години. На първо място е аварията в атомната централа в Чернобил през 1986 г., а на второ място - свалянето и оставката на Тодор Живков през 1989 г.

"Обръщам внимание на тези отговори, защото ако хората помнят Чернобил, а са пренаписали оценката си за Живков това означава, че тези две реалности - битийността на генералния секретар на ЦК на БКП и АЕЦ „Чернобил” живеят в два паралелни свята без никаква връзка помежду им. Не знам кой си спомня за скритата информация за облака след аварията. Играта с човешкия живот и здраве е едно от най-жестоките неща от този период, но пренаписаната оценка говори за липсващите връзки", коментира Димитрова.

Другите събития, отчетени от проучването като значими за 80-те години на ХХ век, са падането на Берлинската стена, Възродителният процес, перестройката в СССР, тържествата по повод 1 300 години България, опитът за убийство на папа Йоан Павел II, проявата на дисидентското движение в България през 1988 г., както и протестите на движението "Солидарност" в Полша през 1981 г.

Подкрепи Economic.bg