Каталунците гласуват символично за независимост

В Барселона този уикенд се стигна до сблъсъци с полицията, предават европейските медии от испанската провинция

Неофициално, но със страст

Каталунците гласуват символично за независимост
136 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Каталуния провежда тази неделя неформалния си референдум за независимост от Кралство Испания, информират днес водещите европейски медии Euronews и BBC News.

Както е известно, североизточната испанска провинция не получи от Мадрид право за иницииране на официално допитване до народа, затова местните власти в Барселона решиха да проведат гласуването неформално. Това стана след като на 19 септември 2014 г. местният парламент със 106 гласа срещу 28 се обяви за провеждане на референдум. Конституционният съд на Испания обаче го обяви решението за допитването за противоконституционно.

Президентът на Каталуния Артур Мас обаче настоя да се проведе поне символичен вот, чиито резултати макар няма да имат правна сила. Политикът предупреди правителството в Мадрид да не се опитва „да препятства провеждането на референдума“. Според него това ще бъде разчетено като „директна атака по демокрацията“. Затова допитването до народа на Каталуния се прави от 40 хил. доброволци и не се финансира за сметка на държавния бюджет.

Премиерът на Кралство Испания Мариано Рахой вчера заяви, че „никакъв резултат от референдума няма да има практически последици“. Той призова каталунците „да се обърнат към здравия смисъл“, като обеща да се проведат и съответни преговори за разширяването на автономията на региона в рамките на Конституцията на Испания.

В събота в много населени места на Каталуния се проведоха митинги, организирани от местните сепаратистко-националистични сили. Акцията на привържениците на независимостта на Барселона от Мадрид дори доведе до сблъсъци с полицията. Пострадали и задържани обаче нямаше.

Каталуния е сравнително малка по площ провинция, но за сметка на това е икономически развита. Каталунците правят около 16% от общото население на Испания – те са над 7,5 млн. души. Местните разполагат със собствен език и култура, което ги подтиква към твърденията, че не са испанци.

Идеята за независимостта на най-процъфтяващия испански регион идва от времето на фашистката диктатура на Франциско Франко, който е провеждал политика на силов унитаризъм. Популярността на движението за независимост се засили в последните години, когато финансово-икономическата криза удари Испания.

Каталунците обаче като представители на най-богатата провинция отказват „да хранят испанците“ за сметка на своите данъци и други постъпления към централния бюджет на кралството. Интересното е, че провалилият се през септември т.г. референдум в Шотландия само още повече „зариби“ Барселона за провеждане на собствено допитване за независимост.

Подкрепи Economic.bg