Ебола отказа Мароко да приеме първенство на Африка по футбол

Няма реална заплаха, СЗО забрани да се играе само в Гвинея, Либерия, и Сиера-Леоне, отсече пък генсекът на Африканската конфедерация по футбол Хашим Амрани

Инстинкт за самосъхранение

Ебола отказа Мароко да приеме първенство на Африка по футбол
176 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Мароко отказа да провежда шампионата на Африка по футбол заради опасения от вируса Ебола, информират днес световните медии.

Според BBC News властите на северноафриканската държава по-рано изразяваха своята загриженост във връзка с евентуалното проникване в Мароко на опасния вирус при провеждане на първенството. Рабат се притеснява от „наплив гости и навалици по стадионите“, затова помоли организаторите Африка'2015 да се проведе не в периода 17 януари – 8 февруари, а през януари или юни 2016 г. Африканската конфедерация по футбол обаче отхвърли запитването на мароканските власти и поиска до 8 ноември дадат официален отговор дали ще бъдат домакин на първенството.

Тъй като Министерството на спорта на Мароко не си промени позицията, Рабат окончателно загуби правото си за провеждане на шампионата. На 11 ноември Изпълнителният комитет на Конфедерацията се събира в египетската столица Кайро, където ще обсъди сложилата се ситуация. На африканските футболни федерации ще им се наложи да търсят ново място за първенството.

Генералният секретар на Африканската конфедерация по футбол Хишам Амрани коментира пред BBC, че решението да се откаже на мароканците за нова дата бе е било взето „след консултациите със Световната здравна организация (СЗО), според която опасенията на Рабат са твърде преувеличени“.

Според експертите на СЗО към ООН масовите мероприятия като футболните мачове не следва да бъдат провеждани само в три африкански държави, където Ебола наистина представлява масова заплаха – става дума за Гвинея, Либерия и Сиера-Леоне. „Ние нямаше да рискуваме, ако имаше реална заплаха за приемащата страна“, oбобщи позицията на организаторите Хашим Амрани.

В първенството на Африка по футбол участват общо 16 национални отбора. Предишното ротационно домакинство за шампионата от страна на Мароко се организираше преди 26 години – през 1988 г.

Подкрепи Economic.bg