Протекционизъм: Вдигнаха тайно цените на цигарите внос

Пак ни излъгаха, обещаха да ги оскъпят от 1 януари 2015 г., а не сега, алармират читатели

10 стотинки отгоре

Протекционизъм: Вдигнаха тайно цените на цигарите внос
4517 ~ 2 мин. четене

Вдигнаха тайно цените на вносните цигари в България, алармираха днес читатели на kmeta.bg. И това не е първоаприлска шега, а самата истина, като на фундаменталните въпроси кой и кога засега няма отговор. "От две седмици цигарите са с нови, по-високи цени", потвърдиха търговци.

Кутия от луксозни цигари на известна марка Davidoff вече е с 10 стотинки по-скъпа. Някой от продавачите в хранителните магазини още не знаят, защото до вчера са продавали по 5.30 лв. кутията. Днес обаче и те научиха след като клиенти им обърнаха внимание на цената. Новите бандероли са категорични, че цената на кутията е по 5.40 лв.

"Пак ни излъгаха. Казаха, че ще вдигат цигарите от 1 януари, а го направиха 3 месеца по рано. Вдигането на цигарите стана тайно и тихомълком", гневни са пушачите.

Кабинетът "Орешарски" планираше първата стъпка за вдигане на акциза да бъде направена от 1 януари 2015 г. Ако следващото правителство спази неговия график, от началото на следващата година цигарите ще поскъпнат с още 10 стотинки, твърдят експерти. Най-печеливши от това ще са както "Булгартабак" като производител на по-евтини родни тютюневи изделия, така и контрабандистите, които доставят по свои канали в митниците от Украйна, Молдова, Сърбия, Турция, Китай и др. страни извън ЕС. 

Повишението на цигарите у нас започна още през есента на 2013 г., когато се увеличи цената на някои български марки с 10 стотинки. През миналата година Министерството на финансите реши все още да не вдига ставката, въпреки че цигарените компании заявиха, че предпочитат плавно повишаване, за да не се стигне до рязък скок през 2019 г.

Подкрепи Economic.bg