Пак война: Сепаратистите стягат руски оръдия и танкове към Донецк

Председателят на ОССЕ Дидие Буркхалтер призова страните да запазят крехкия мир в Източна Украйна

Край на примирието?

Пак война: Сепаратистите стягат руски оръдия и танкове към Донецк

Снимка: Kommersant.ru

4271 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Примирието в Източна Украйна е нарушено тази нощ с артилерийските престрелки между сепаратистите и силите на антитерористичната операция (АТО) на Украйна, алармират днес европейските медии.

Повече от това, според данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) след полунощ и цяла сутрин се наблюдава мащабно движение на тежка техника от руската граница към Донецк. Ротационният предеседател на ОССЕ и президент на Швейцария Дидие Буркахлтер алармира днес, че изпитва сериозна загриженост във връзка със засеченото от наблюдателната комисия на място. Комисията по мониторинг на ОССЕ в частност е докладвала за „жертви в Донецк и движение на бронетехника из териториите, подконтролни на проруските сепаратисти“.

Още на 8 ноември около с. Макеевка на територията на т.нар. „Донецка народна република“ (ДНР) е регистрирана колона от над 40 тежкотоварни камиона с оръдия и друго въоръжение. Според информация на ОССЕ цели 19 от 40-те КамАЗа са без никаква маркировка и регистрационни табели. Всеки от тежките руски камиони е теглил по 122-милиметрова гаубица. По-късно край центъра на Донецк е засечена от наблюдатели и колона от 9 танка, които се движат в западна посока към територията, контролирана от силите на АТО.

Председателят на ОССЕ призова страните по конфликта да направят „всичко, което зависи от тях за по-нататъшното заздравяване на режима за спиране на огъня“. По думите му всичките страни „са длъжни да спазват своите ангажименти, поети по време на договореностите в Минск и да се въздържат от всякакви действия, които могат да доведат до ескалация на конфликта“.

Според цитираните от германската медия Deutsche Welle (DW) европейски медии, тази нощ край Донецк е имало интензивна престрелка с използване на артилерийски оръдия, като размяната с ударите е продължила няколко часа.

Информацията за продължаващото втори ден стягане на въоръжения се потвърждава в социалните мрежи и от руските журналисти, които отразяват ситуацията на фронта в Източна Украйна. Някои от тях качиха и съответното видео, което можете да видите в долната част на фронтпейджа на Economic.bg.

Подкрепи Economic.bg