„Коалиционният кабинет „Борисов“ се крепи на глинени крака“

Йохана Даймел от Дружеството за Югоизточна Европа е скептична за новото българско правителство

Цитат на деня

„Коалиционният кабинет „Борисов“ се крепи на глинени крака“
3734 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Новото правителство на Бойко Борисов практика стои върху глинени крака. Това констатира в интервю за българската редакция водещата германска медия Deutsche Welle (DW) политологът от Дружеството за Югоизточна Европа Йохана Даймел за новия кабинет на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и АБВ.

Тя разкритикува прекалено общата правителствена програма, която на всичкото отгоре обслужва и популистки искания, като да речем свикването на референдум за задължително гласуване. "Дали ще оцелее до местните избори и до президентските избори през 2016 г., предстои да видим. Във всеки случай смятам за твърде малко вероятно то да изкара пълния си мандат до 2018 г.", скептична е Йохана Даймел.

Още по-учудващо, според политоложката, е това, че програмата съдържа обещания за неща, които България всъщност отдавна би следвало да е изпълнила: например въвеждането на правови принципи, извършването на реформа в правосъдието, осигуряването на независимост на медиите или на честни избори. "Все пак в правителствената програма поне се заявява, че трябва да се сложи край на политическия натиск над правосъдието", отчита тя.

Според анализаторката има и неизпълними обещания от страна новата власт към избирателите. "Като цяло, новото правителство е разпънало пред българите нещо като голяма политическа сергия, на която има всевъзможни неща, но не и конкретни принципи и стратегии за управление“, пояснява Даймел.

Тя иронизира, че „на всичкото отгоре, липсата на коалиционно споразумение между всички партньори на управлението прави обещанията, доколкото изобщо ги има, изцяло необвързващи“.

Подкрепи Economic.bg