Хенри Кисинджър: Путин маскира стратегическата си слабост с тактическа сила

Пренебрегването на заплахата от нова Студена война ще доведе до трагедия, казва бившият държавен секретар на САЩ

Дипломатично за диктатора

Хенри Кисинджър: Путин маскира стратегическата си слабост с тактическа сила

Снимка: handelszeitung.ch

3812 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Напрежението в отношенията между Запада и Русия, във връзка със ситуацията в Украйна, може да доведе до нова Студена война, като да се пренебрегва заплахата от нея би било трагедия. Това заяви един от доайените на световната дипломация - бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър, пише днес германското списание Der Spiegel.

Ден преди Кисинджър за опасността от нова Студена война говореше в Берлин и експрезидентът на СССР Михаил Горбачов, според когото през последните месеци се стигна до „крах на доверието между Изтока и Запада“.

Бившият дипломат бе категоричен, че президентът на Руската федерация (РФ) Владимир Путин действа „от стратегическа слабост, която се опитва да маскира като тактическа сила“.  91-годишен ветеран на американската политика също така увери, че от Берлин очаква повече инициатива на европейската дипломатическа сцена. „Германия днес е най-важната държава в Европа и затова тя следва да се държи по-активно“, упрекна той кабинета на Ангела Меркел.

Според екссъветника на президента Ричард Никсън обаче въвеждането на санкции срещу Москва е контрапродуктивно, тъй като Кремъл можело да бъде уведомен за недоволството на Запада и по друг начин. „Ограниченията от подобен род могат в бъдеще да доведат до ситуация , в която големите държави ще се опитват да предприемат защитни мерки и ще засилват контрола над своите пазари. Как това ще се отрази на световната икономика е невъзможно да се предвиди”, заяви той.

Хенри Кисинджър заема поста на държавен секретар на САЩ през 1970-те. Той е един от създателите на политиката на „разведряване” на отношенията със СССР. Кисинджър е един от най-влиятелните експерти по въпросите на външната политика на САЩ и автор на редица основополагащи за днешните международни отношения трудове като „Дипломацията“.

Подкрепи Economic.bg