Amazon превръща дланта в безконтактна кредитна карта

Така офлайн пазаруването става дигитално и много по-удобно

Amazon превръща дланта в безконтактна кредитна карта

Снимка: Amazon

Гигантът в електронната търговия Amazon въвежда нова биометрична технология, която на практика превръща човешката длан в разплащателно средство. Така офлайн пазаруването става дигитално и много по-удобно.

Компанията представи технологията Amazon One, която позволява на човек да плаща само като покаже дланта си. Идеята е, че биометричните му данни се свързват с кредитната му карта. Така при пазаруване е достатъчно потребителят да допре ръката си до сензор, който да сканира отпечатъка – след като го удостовери, плащането се потвърждава от системата.

По този начин се елиминира необходимостта от носене не само на портфейл, но и на каквото и да е устройство, например телефон или смарт часовник.

Amazon One ще бъде внедрена в иновативните магазини Amazon Go на гиганта. Това ще се случи първо в два от обектите в Сиатъл. Идеята на Amazon обаче е впоследствие да лицензира технологията и да я предоставя и на трети страни. Тя ще може да се използва за удостоверяване на служителите в офиси или за клиентски абонаменти за лоялност, премахвайки нуждата човек да носи винаги в себе си куп физически карти.

Коментари: 0