Великобритания и Канада наложиха санкции на Лукашенко

Те включват забрана за пътуване и замразяване на активи на осем лица

Великобритания и Канада наложиха санкции на Лукашенко

Снимка: БТА

Великобритания и Канада наложиха санкции на президента на Беларус Александър Лукашенко, неговия син и висши членове на правителството, заяви във вторник външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб, цитиран от Reuters. В общото изявление на двете страни се посочва, че причината е извършването на нарушения по правата на човека.

След фалшивите президентски избори през август 2020 г. правителството на Беларус провежда системна кампания за репресии и финансирано от държавата насилие срещу обществените протести и дейностите на опозиционните групи“, се казва в изявлението.

Санкциите от двете страни включват забрана за пътуване и замразяване на активи на осем лица - Александър Лукашенко, неговият син Виктор, началникът на кабинета на президента Игор Сергеенко, вътрешният министър Юрий Караев, заместник-министрите на вътрешните работи Александър Барсуков и Юрий Назаренко, заместник-командващият вътрешните войски Хазалбек Атабеков и началникът на полицията в Минск Дмитрий Балаба.

Днес Великобритания и Канада изпратиха ясно послание, като наложиха санкции срещу насилствения и измамен режим на Александър Лукашенко. Не приемаме резултатите от тези фалшиви избори“, заяви външният министър Доминик Рааб.

Припомняме, че Европейският съюз не призна резултата от президентските избори в Беларус. Те бяха спечелени на документи категорично от Лукашенко, заради което хиляди хора излязоха на протести, тъй като смятат вота за фалшифициран. В последвалите дни напрежението на демонстрациите ескалира, а полицията опита да го потуши с помощта на бухалки, гумени куршуми и газ.

Коментари: 0